Alcohol en diabetes
Diabetes (of suikerziekte) is een stofwisselingsziekte, waarbij het lichaam onvoldoende in staat is om glucose uit de voeding te verwerken. Er wordt dan te weinig insuline aangemaakt (door de alvleesklier) of de insuline is onvoldoende werkzaam.
Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van diabetes, zoals erfelijkheid, te weinig lichaamsbeweging, voedingsgewoontes en overgewicht.
Er zijn 2 belangrijke types van diabetes, nl.:
- Type 1 diabetes, waarbij het lichaam te weinig insuline produceert (hierbij speelt erfelijkheid een belangrijke rol).
- Type 2 diabetes, waarbij het lichaam ongevoelig geworden is voor insuline. Dit wordt soms ook 'ouderdomsdiabetes' genoemd. 85% van de mensen die te kampen hebben met suikerziekte, lijdt aan deze vorm.
Wat doet alcohol ?
- Er zijn aanwijzingen dat matig gebruik van alcohol (maximum 1 tot 2 glazen per dag) het risico op diabetes type 2 zou verminderen. Alcohol zou dan de gevoeligheid voor insuline doen toenemen. Matige drinkers hebben in dit geval zelfs minder kans om suikerziekte te ontwikkelen dan geheelonthouders.
- Bij het regelmatig gebruiken van grotere hoeveelheden alcohol, zou de kans op diabetes type 2 echter toenemen. Zeker wanneer overmatig alcoholgebruik samengaat met ongezonde voedingsgewoontes en een tekort aan lichaamsbeweging.
- Hoewel de hoeveelheid geconsumeerde alcohol per dag een rol blijkt te spelen, maakt het type drank geen verschil.
Meer info
- Meer over diabetes en alcohol op www.diabetes.be
- Meer over diabetes type 2: www.diep.info