Info voor kinderen
Als je vader of moeder te veel drinkt, dan kan dat allerlei problemen geven in het gezin. Maar wat is 'te veel drinken'? Hier zijn meerdere antwoorden mogelijk. Maar vaak is het van groter belang welke gevolgen dat drinken heeft op het gedrag van vader of moeder en dus op jou. Als jij last krijgt van deze gevolgen, dan drinken ze dus 'te veel'.
1. Wat kunnen de gevolgen zijn?
- Je ouders doen dikwijls niet wat ze beloven.
- Je ouders kunnen zich onvoorspelbaar gedragen. Soms zijn ze 'goed gezind', dan ineens weer niet meer. Soms mag je alles, soms mag je niets. Je kan er weinig of geen staat op maken.
- Je krijgt weinig aandacht, je wordt meer aan je lot overgelaten.
- Je kan je schamen over je ouders. Daarom is het mogelijk dat je liever geen vrienden mee naar huis neemt.
- Vader of moeder kunnen ineens heel boos worden, zonder dat je het zag aankomen.
- Je kan ook veel kritiek krijgen, die dikwijls niet terecht is. Sommige ouders die te veel drinken zeggen zelfs dat het de schuld van de kinderen is.
- Vooral als moeder te veel drinkt kan het gebeuren dat er niet goed meer voor je gezorgd wordt. Er wordt geen eten gemaakt, de was wordt niet gedaan, enzovoort.
- Vooral bij drinkende vaders, kan de sfeer thuis agressief zijn. Je wordt gemakkelijk geslagen. Er is kans dat je seksueel misbruikt wordt (ofwel in daden, ofwel met woorden).
- Er kunnen veel ruzies zijn tussen je ouders, naar aanleiding van alcoholgebruik. Het is mogelijk dat je in deze ruzies betrokken wordt en zelfs dat je 'partij moet kiezen'.
- Er is geldgebrek wegens het vele drinken.
- Je kan last krijgen van dubbelzinnige gevoelens. Enerzijds kan je kwaad of verdrietig zijn, anderzijds kan je de drinkende ouder toch 'graag zien' en deze niet willen 'verraden'.
Video van www.oudersonderinvloed.info/
Gelukkig kan de niet drinkende ouder dikwijls veel goed maken. Soms wordt die echter zo in beslag genomen door de problemen met de drinkende partner, dat je toch te weinig aandacht krijgt. Als zowel vader als moeder te veel drinken, dan kan het een heel moeilijke situatie worden.
2. Wat kan je doen en wat doe je beter niet ?
- Je hoeft je niet steeds af te vragen of jij enige schuld hebt aan het drinken van vader of moeder. Zelfs al zouden ze dat zelf beweren. Degene die drinkt is daar verantwoordelijk voor, jij niet!
- Je kan een ouder niet helpen om te stoppen met drinken. Je vader of moeder zal dat zelf moeten beslissen.
- Probeer zeker om voor jezelf te zorgen en aan jezelf te denken. Blijf de dingen doen die je graag doet, sluit je niet op.
- Als je vindt dat er te weinig aandacht voor jou is of wanneer je veel last hebt van de problemen thuis, probeer daar dan over te praten met de ouder die niet te veel drinkt. Deze ouder is soms zoveel bezig met de problemen van zijn of haar partner, dat de kinderen wat 'vergeten' worden. Meestal is dat niet de bedoeling, maar gebeurt het zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Laat je horen.
- Praat over de moeilijkheden thuis met iemand die je vertrouwt. Dit betekent niet dat je je ouders verraadt, het betekent dat je voor jezelf zorgt. Je kan een volwassene kiezen die je misschien kan helpen om met je ouders te praten. Bijvoorbeeld een grootouder, een oom of tante, een oudere broer of zus, enz.
- Als je met de drinkende ouder wil praten over de problemen, doe dat dan alleen als die nuchter is.
- Als ze er voor open staan, dan kan je ook rechtstreeks aan je ouders vertellen waar je het moeilijk mee hebt en hoe je je voelt.
3. Meer informatie en hulp
- www.oudersonderinvloed.info met enkele leule video's:
www.oudersonderinvloed.info (video's staan onderaan op de pagina) - Familieplatform.be is een website waar kinderen van ouders met psychische problemen en kinderen van ouders met alcohol- of drugproblemen informatie en bruikbare tips kunnen vinden.
- Grip: zelfhulp voor kinderen van ouders met alcohol- of drugproblemen. Te vinden op de website van De DrugLijn.
https://www.druglijn.be/grip/kind-van#/ - "Als je ouder drinkt". Infoboekjes voor jongeren waarvan een ouder drinkt. Concrete tips, doe-opdrachten en antwoorden op vaak gestelde vragen. Je krijgt op een duidelijke en frisse manier antwoord op vragen als: 'Wanneer is alcohol een probleem?', 'Hoe ga ik om met mijn gevoelens?' en 'Krijg ik later ook problemen met alcohol?'.
14-18 jaar: Bekijk of download het info-boekje "Als je ouder drinkt" (pdf)
-14 jaar: Bekijk of download het info-boekje "Als je ouder drinkt" (pdf) - Als je vragen hebt of je verhaal kwijt wil dan kan je altijd contact opnemen met AWEL (de vroegere Kinder- Jongerentelefoon), op het nummer: 102. Het is gratis en je hoeft je naam niet te zeggen. Je kan ze bellen van maandag tot vrijdag van 16 uur tot 22 uur. Op de AWEL website kan je ook gebruik maken van een forum, en kan je chatten.*
* Er komt geen vermelding in de geschiedenis van de internetbrowser en het telefoonnummer wordt ook niet vermeld op de telefoonrekening. Je kan dus echt volledig anoniem chatten of bellen. - Je kan beroep doen op een JAC (Jongeren Advies Centrum, voor jongeren tussen 12 en 25 jaar). Je kan ook anoniem met hen chatten.
www.jac.be - Als je vragen hebt over alcohol of drugs dan kan je terecht bij De DrugLijn of tel: 078/15.10.20. Je kan er (anoniem) al je vragen stellen. Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag, van 10 tot 20u.
- Op andere momenten kan je terecht bij Tele-Onthaal op het nummer: 106 (alle dagen, dag en nacht). Ook chat.
- Op sommige scholen kan je beroep doen op een vertrouwensleerkracht (soms 'groene leerkracht' genoemd) of op een leerlingenbegeleider.
- Je kan je ook richten naar de Centra voor Leerlingen Begeleiding waarmee je online kan chatten. Voor een gesprek kan je terecht bij het CLB dat verbonden is met je school. Zij zullen je vragen vertrouwelijk behandelen.
- Er zijn zelfhulpgroepen gericht op kinderen van ouders die alcoholproblemen hebben:
- Alateen is voortgekomen uit Al-Anon. www.al-anonvl.be of tel: 03/218.50.56.
- SOS Nuchterheid: www.sosnuchterheid.org of tel: 0498 70 64 32
- Bewust Veranderen: www.bewustveranderen.be (Ekeren, provincie Antwerpen)
Meer info
- Op www.jongerengids.be vind je veel informatie voor jongeren over alle mogelijke onderwerpen, opgesplitst in leeftijdscategorieën '5-11 jaar', '12-15 jaar en '16+'.
- Als je jonger bent dan 18 jaar: www.drankjewel.nl/jongeren.asp (met apart forum)
- Als je 18 of ouder bent (ook volwassenen): www.drankjewel.nl/volwassen (met apart forum)
- www.koap.be
- www.alsjeoudersdrinken.be