Richtlijnen alcohol: hoeveelheden
Jij en alcohol?
Door de toenemende kennis over de gezondheidsrisico's van alcohol werden de normen aangepast. Alcohol is een schadelijk product. Er zijn dus geen veilige grenzen, omdat alcohol drinken nooit zonder risico's is. Maar door de richtlijnen te volgen, verklein je wel de kans op gezondheidsschade.
Omgaan met alcohol heeft enerzijds te maken met de hoeveelheid die je drinkt. Daarnaast spelen ook gewoontes een rol.
De richtlijnen worden uitgedrukt in standaardglazen. Op café of restaurant bevatten een glas pilsbier, een glas wijn, aperitief, of sterke drank ongeveer evenveel alcohol, namelijk 10gr of 12,7ml (= 1 standaardglas).
Meer over standaardglazen
Richtlijnen
Algemeen
- Volwassenen vanaf 18 jaar maximum 10 standaardglazen per week. Zowel mannen als vrouwen.
- Spreid het alcoholgebruik over meerdere dagen in de week.
- Minstens 2 alcoholvrije dagen per week. Om lichamelijk te recupereren en gewoontevorming te voorkomen. Aanbevolen door de WHO.
- Jongeren onder 18 jaar drinken best geen alcohol.
Risicogroepen*
- Ouderen (60+).
- Jongvolwassenen (18-24 jaar).
- Iedereen die medicatie of andere drugs gebruikt.
- Mensen met gezondheidsproblemen.
- Mensen met psychische problemen.
- Mensen met een laag lichaamsgewicht.
- Mensen met een familiale voorgeschiedenis van alcoholproblemen en andere verslavingen.
Wat zijn de gezondheidsrisico's?
Naast het risico op verslaving zijn er nog andere risico's op korte en lange termijn, zoals:
- ongevallen en verwondingen,
- leverstoornissen, aandoeningen van de pancreas, hoge bloeddruk, hartproblemen, maagaandoeningen, hersenbloedingen, geheugenstoornissen en verscheidene kankers.
Meer over risico's op lange termijn
* Sommige bevolkingsgroepen lopen meer risico's op negatieve gevolgen van alcoholgebruik. Bij twijfel, vraag je best advies aan een arts of hulpverlener.
Alcohol en zwangerschap
Alcohol is schadelijk tijdens alle fases van de zwangerschap. De veiligste optie is geen alcohol drinken als je zwanger wilt worden, tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode.
Meer over alcohol en zwangerschap
Veel drinken in één keer?
- 10 glazen in één keer drinken is schadelijk en is totaal iets anders dan 10 glazen drinken gespreid over 5 dagen.
- Meer dan 6 glazen in één keer drinken op korte tijd (2 uur), wordt 'binge drinken' genoemd en kan lichamelijk zeer schadelijk zijn. Dikwijls is er ook een verhoogde kans op allerlei impulsieve gedragingen.
Meer over binge drinken
Voor iedereen:
- Drink geen alcohol als je nog wilt werken, studeren of sporten.
- Het duurt 1 tot 1½ uur vooraleer een standaardglas alcohol lichamelijk verwerkt is, afhankelijk van gewicht en geslacht.
- Toch teveel gedronken? Drink dan minstens 2 opeenvolgende dagen niet om te recupereren.
- In het verkeer mag je promillage niet meer dan 0,5 zijn (0,2 voor beroepschauffeurs).
- Combinatie met medicatie of andere drugs kan riskant zijn.
Meer info
- Meer over de verwerking van alcohol
- Verschillen tussen mannen en vrouwen bij het drinken van alcohol
- Meer over jongeren, jongvolwassenen en alcohol
- Meer over ouderen en alcohol
- Alcohol & gewoontes
- Drinktips
- Over alcohol en verkeer
- Kan je een 'kater' voorkomen?
- Over de combinatie van alcohol met medicatie en andere middelen
- Meer over standaardglazen?
Over de alcoholnormen
Internationaal is er geen gelijkgezindheid over de normen voor verantwoord alcoholgebruik. Zo vermeldde Engeland vroeger een hoger cijfer voor de dagelijkse consumptie (3-4 glazen), terwijl dit recent gewijzigd werd naar maximum van 14 eenheden per week. Nederland hanteert een lager maximum per dag (1 glas).
Overzicht in standaardglazen
- Op café of restaurant bevatten een glas pilsbier, een glas wijn, aperitief, of sterke drank ongeveer evenveel alcohol, namelijk 10gr (= standaardglas).
- Sommige dranken, zoals bijvoorbeeld speciale bieren, worden echter in een andere maat geschonken. Drink je bijvoorbeeld 3 glazen trappistbier van 8%, dan heb je eigenlijk 6 standaardglazen gedronken!
- Onderstaande tabel geeft je een idee wat dit concreet betekent:
- glas of blik bier, 25 cl, 5% = 1 standaardglas
- glas of blik bier, 33 cl, 5% = 1,3 standaardglas
- glas of blik bier, halve liter, 5% = 2 standaarglazen
- glas speciaal bier, 33 cl, 6,5% = 1,7 standaardglazen
- glas speciaal bier, 33 cl, 8% = 2 standaardglazen
- glas speciaal bier, 33 cl, 10% = 2,5 standaardglazen
- glas wijn, 10 cl, 12% = 1 standaardglas
- fles wijn, 75 cl, 12% = ongeveer 7 standaardglazen
- glas aperitief (sherry, porto,...), 5 cl, 15% = 1 standaardglas
- fles aperitief, 100 cl, 15% = ongeveer 12,5 standaardglazen
- glas sterke drank (bijvoorbeeld jenever), 3,5 cl, 35% = 1 standaardglas
- fles sterke drank, 100 cl, 35% = ongeveer 28,5 standaardglazen
- fles sterke drank, 75 cl, 40% = ongeveer 25 standaardglazen
- fles sterke drank, 100 cl, 40% = ongeveer 33 standaardglazen
- mixdrank (bijvoorbeeld breezer), 27,5 cl, 5,6% = 1,25 standaardglazen