Alcohol en leverstoornissen
In de lever wordt ongeveer 90% van de alcohol die zich in het bloed bevindt, verwerkt. De lever heeft een beperkt vermogen om alcohol te verwerken en de afbraakproducten van alcohol zijn op hun beurt giftig voor de lever. Daarom kan overmatig alcoholgebruik leiden tot leverstoornissen en uiteindelijk tot leverbeschadiging.
Naast de hoeveelheid geconsumeerde alcohol en de duur van het overmatige drinken, spelen ook genetische factoren een rol bij het ontstaan van leverstoornissen. Verder zijn vrouwen kwetsbaarder voor leverstoornissen dan mannen, wanneer ze veel drinken.
Om leveraandoeningen te ontdekken op alle niveaus is een bloedanalyse niet altijd voldoende, maar is er een leverscan (fibroscan) nodig.
Leververvetting
- Overmatig alcoholgebruik leidt tot opeenhoping van vetten in de levercellen. Dit kan zelfs voorkomen na enkele dagen stevig doordrinken. In dit stadium zijn de levercellen nog niet beschadigd en is de aandoening omkeerbaar als de persoon in kwestie het alcoholgebruik vermindert of stopt.
- Na 6 weken zonder alcohol is de leververvetting verdwenen.
- 90% van de mensen die 6 of meer standaardglazen alcohol drinken per dag heeft leververvetting!
- Vaak is dit het eerste stadium van alcoholische hepatitis.
- Dikwijls zijn er slechts minimale klachten. De lever is vergroot en men ervaart een zwaar gevoel in de buik.
Alcoholhepatitis
- Wanneer de levercellen door alcoholgebruik beschadigd worden, kan er een ontsteking ontstaan.
- Alcoholische hepatitis is een ernstige aandoening en gaat dikwijls vooraf aan levercirrose.
- Symptomen kunnen zijn: moeheid, buikpijn, misselijkheid, braken, ophoping van vocht in de buik en geelzucht (gele verkleuring van huid en ogen).
- Ongeveer 30% van mensen met alcoholhepatitis overlijden hieraan.
Levercirrose
- Wanneer toch verder alcohol gedronken wordt dan kan levercirrose ontstaan. Cirrose is een aandoening waarbij de levercellen beginnen af te sterven. De beschadigde of afgestorven cellen worden vervangen door littekenweefsel.
- Levercirrose ontwikkelt zich geleidelijk. Dikwijls zijn er aanvankelijk geen klachten. Later kunnen buikpijn, misselijkheid, braken, ophoping van vocht in de buik en geelzucht ontstaan.
- Door het afsterven van levercellen kan de lever zijn bloedzuiverende werking niet meer naar behoren vervullen. Dit kan na verloop van tijd dodelijk zijn.
- Een belangrijke complicatie bij levercirrose zijn spataders in de slokdarm ('slokdarmvarices'). Wanneer deze het begeven kan dat aanleiding geven tot een levensgevaarlijke bloeding.
- Levercirrose is onomkeerbaar. Afgestorven cellen komen niet meer terug. Levercirrose kan enkel afgeremd worden als men stopt met alcoholgebruik.
- 3 à 10% van mensen met levercirrose krijgt ook leverkanker.
Meer info
- Alcohol en leverziekte: www.leverpatientenvereniging.nl