Alcohol en slokdarmontsteking
Wanneer er regelmatig wat van de maaginhoud (en dus ook van het maagzuur) terugvloeit naar de slokdarm kan dit 'zure oprispingen' veroorzaken en uiteindelijk ook leiden tot een ontsteking van de slokdarmwand.
- Alcohol kan op zich het slijmvlies van de slokdarm irriteren. Het verhoogt ook de zuurtegraad van de maag. Bovendien kan alcohol een ontspannende werking hebben op de sluitspier (of 'sfincter') aan het uiteinde van de slokdarm, waardoor de maaginhoud gemakkelijker terug in de slokdarm terecht komt. Overmatig drinken laat dus de kans op irritatie of ontsteking van de slokdarm toenemen.
- Alcohol kan ook een bestaande slokdarmontsteking maskeren. Wanneer je slokdarm ontstoken is dan kan je daardoor een brandende pijn of druk achter het borstbeen voelen. Het verwarrende is nu dat de verdovende werking van alcohol deze pijn tijdelijk kan verlichten. Je hebt dus minder klachten als je alcohol drinkt, terwijl de alcohol het probleem eigenlijk erger maakt.
Spataders (varices) in de slokdarm
Door overmatig drinken kunnen er leverproblemen ontstaan, waardoor een gedeelte van het bloed dat normaal door de lever stroomt 'sluipwegen' gaat zoeken, waaronder de aders in de slokdarm. Daardoor kunnen op termijn spataders ontstaan in de slokdarm. Deze spataders kunnen gemakkelijk barsten en gaan bloeden. Bloedende slokdarmspataders zijn levensbedreigend en moeten onmiddellijk medisch behandeld worden.
Maaglast en maagontsteking
Alcohol prikkelt het maagslijmvlies en stimuleert de ontwikkeling van maagzuur. Dit kan leiden tot aantasting van het maagslijmvlies, waardoor je maaglast of maagpijn krijgt, wat gepaard gaat met misselijkheid of braken.
Veel en langdurig drinken vormt een voortdurende belasting voor je maag, waardoor de maagpijn chronisch wordt en kan leiden tot maagontsteking of gastritis.
Als je een maagverkleining / gastric bypass ondergaan hebt, dan loop je een risico met alcohol. De alcohol komt bijna rechtstreeks in de dunne darm terecht en wordt zeer snel opgenomen. Dit kan ertoe leiden dat je heel snel dronken wordt. Sommige mensen zouden ook sneller een alcoholafhankelijkheid ontwikkelen na een maagverkleining, omdat 'emotioneel eten' vervangen wordt door 'emotioneel drinken'.
Meer info
- Meer over slokdarmontsteking: www.mens-en-gezondheid.info
- Over zuurbrand of reflux: www.gezondheid.be
- Maagverkleining? Let op met alcohol: www.uzleuven.be
- Over alcohol en slokdarmkanker: http://www.slokdarmkanker.info