Nieuwsberichten
Nultolerantie voor alcohol in het verkeer?
Er gaan recent stemmen op om nultolerantie voor alcohol in het verkeer in te voeren. Momenteel is de norm 0,5 promille (en 0,2 voor beroepschauffeurs). Enerzijds zou een nultolerantie duidelijker zijn. Je hoeft in dat geval niet meer na te denken over hoeveel je nu wel of niet mag drinken als je nog met de wagen wil rijden. Anderzijds zal een wetswijziging alleen geen oplossing bieden.
De best presterende Europese landen wat betreft alcohol en verkeer zijn Zweden, Nederland, Finland en Est...
Ouder worden en alcohol
Vaak wordt bij waarschuwingen tegen overmatig drinken naar jongeren verwezen. In realiteit blijkt net de groep 55-plussers het grootste percentage aan dagelijkse drinkers te omvatten. Daarom lanceerde VAD / De DrugLijn een specifieke campagne gericht op deze leefijdsgroep. De boodschap van de campagne is: 'Als je ouder wordt, kan je minder goed tegen alcohol. Praat erover met je huisarts.'.
Lees meer op de website van De DrugLijn
Lees meer op Alcoholhulp: Ouderen en alcohol
Minister Vandeurzen over verslavingszorg
In zijn visietekst over de Vlaamse verslavingszorg haalt minister Vandeurzen enkele krachtlijnen aan. Deze zijn o.a.:
- betere samenwerking tussen alle hulpverleningsvormen voor verslavingszorg,
- meer nadruk op 'herstelgericht werken' (d.w.z. niet enkel en alleen gericht op abstinentie),
- aandacht voor zogenaamde 'gedragsverslavingen' zoals overmatig gokken en gamen, maar ook voor afhankelijkheid van medicatie (pijnstillers, kalmeer- en slaapmiddelen,...),
- meer gebruikmaken van online toe...
Alcoholhulp & Centra Geestelijke Gezondheidszorg
Een aantal hulpverleners van enkele Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) kregen een opleiding om de online programma's van Alcoholhulp, Cannabishulp en Drughulp te gebruiken in combinatie met individuele begeleiding of therapie. Dit betekent dat mensen met alcohol- of drugproblemen die hulp zoeken bij een CGG naast individuele gesprekken (of groepsgesprekken) bijkomend kunnen beschikken over een online programma waarmee ze ook thuis aan de slag kunnen.
In dit geval hoeven cliënten zich...
Tieners inzetten ter controle van horeca
Een twintigtal Vlaamse steden en gemeenten gaat tieners inzetten om te controleren of horeca-uitbaters de wet op de alcoholverkoop correct toepassen. Een initiatief van VAD (Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen) & Horeca Vlaanderen.
Alcohol mag in België niet verkocht worden aan jongeren onder de 16 jaar. Voor sterke dranken geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. Om te controleren of horeca-uitbaters de wet naleven, zullen zogenoemde 'loktieners' alcohol gaan bestellen. Krijgen ...
Cijfers Alcoholhulp 2014
Ook in 2014 bleef het aantal keer dat Alcoholhulp bezocht werd verder stijgen. We noteerden het ronde getal van 700.600 bezoeken (een toename van 60,4% t.o.v. 2013). Bij deze bezoeken werd de zelftest op de publieke website 21.649 uitgevoerd.
Wat de online programma's betreft waren er 1.304 aanmeldingen voor de zelfhulp en 908 voor de online begeleiding. Bij beide programma's was er dit keer een licht overwicht van vrouwen, respectievelijk 52% en 51,4%.
De leeftijden van deelnemers variër...
Cijfers bingedrinken bij jongeren
De overgrote meerderheid van jongeren doet niet aan binge drinken (grote hoeveelheden alcohol drinken op korte tijd). De kleine minderheid die het wel doet belandt vaker in het ziekenhuis. In België zijn dat elke week meer dan 45 jongeren tussen 12 en 17 die opgenomen worden wegens te veel alcohol.
Een maand zonder alcohol. Een nieuwe trend?
Een nieuwjaarstrend die in Scandinavië begon, maar nu stilaan ook naar ons land overwaait: een alcoholloze maand. Mogelijk een goed begin om het nieuwe jaar in te zetten na een overdadige eindejaarsperiode. Maar kan ook tijdens andere periodes uitgevoerd worden. In ieder geval een goede manier om het lichaam te ontgiften.
Lees meer in dit artikel van Het Laatste Nieuws (pdf)
Alcohol minder schadelijk voor jongeren dan gevreesd?
Recent onderzoek van de Utrechtse Sarai Boelema suggereert dat alcoholgebruik bij jongeren minder schadelijk blijkt te zijn voor het verstandelijk functioneren dan voordien gevreesd werd. Alcohol verhoogde wel het risico op allerlei gedragsproblemen. Het Nederlandse Trimbos Instituut plaatst enkele bedenkingen bij de conclusies van het onderzoek. Ook Reinhout Wiers (
Goed nieuws voor Alcoholhulp!
We vernamen pas dat minister Vandeurzen gisteren in het Vlaams parlement verklaarde dat Alcoholhulp verder zal gefinancierd worden in 2015. Dit was zijn antwoord op een parlementaire vraag van volksvertegenwoordiger Vera Jans.
We willen hierbij graag alle mensen bedanken die ons in de voorbije onzekere periode hun steun betuigden.