Als je partner voortdurend alcohol nodig heeft om te kunnen ontspannen, om in een andere stemming te komen, om bepaalde angsten te overwinnen of om 'de zenuwen te overwinnen'.
Wanneer je partner bijna nooit genoeg lijkt te hebben aan één of twee glazen, maar altijd meer wil drinken en steeds situaties opzoekt waar gedronken wordt.
Wanneer je partner snel en gulzig drinkt, stiekem drinkt, vaak naar de drank ruikt, en kauwgom eet om de geur te verbergen.
Als je partner last begint te krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals trillende handen, transpireren en slecht slapen. Die verschijnselen kunnen optreden als er lang niet gedronken werd.
Als je partner al herhaaldelijk voornemens heeft gemaakt om te minderen of om te proberen overdag te stoppen met drinken. Maar daar niet langer dan enkele dagen in slaagt.
Het is ook mogelijk dat je partner dagenlang niets drinkt, maar dan telkens op bepaalde momenten (bijvoorbeeld het weekend) zwaar doordrinkt. Dit kan ook systematisch gebeuren op feestjes of andere speciale gelegenheden. Meestal komen er extra problemen bij, zoals: onverwachts lang wegblijven, ruzie zoeken, dronken willen rijden, vervelend beginnen doen in gezelschap, enz.
Als er regelmatig ruzies ontstaan naar aanleiding van het drinken.
Als je partner geen zin meer heeft om te vrijen door het drinken. Of omgekeerd: jij vindt het niet langer aangenaam om te vrijen met iemand die dronken is.
Wanneer je partner bepaalde activiteiten begint te verwaarlozen door het drinken. Zoals: huishoudelijke taken, afspraken met de kinderen, het werk, vrijetijdsbezigheden,...
Wanneer je partner van jou begint te verlangen dat je problemen oplost die het gevolg zijn van het drinken. Zoals: het werk verwittigen bij 'ziekte', onenigheden met familie of vrienden oplossen, schulden betalen,...
Deze hulplijn biedt advies aan mensen met alcohol- of drugproblemen.
De DrugLijn is ook beschikbaar voor partners, ouders, kinderen en kennissen van mensen met alcoholproblemen.
De DrugLijn is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 10 tot 20u (uitgezonderd op feestdagen) op het nummer 078/15.10.20. Ook via mail of chat.
Je kan gebruik maken van het contactformulier van De Druglijn op deze website: klik hier
Je kan ook steeds beroep doen op je huisarts. Je huisarts is goed geplaatst om een inschatting van het probleem te maken, kan hulp bieden en je eventueel verwijzen naar andere hulpmogelijkheden in je buurt.